Categorieën
Blog

De nieren en het water-element

Water
Het water-element staat voor de scheppende oerkracht in de natuur., de bron van het leven op aarde. Het leven op onze planeet begon miljarden jaren geleden in de zee. Het seizoen dat bij het water-element hoort, is de winter. Het leven heeft zich dan teruggetrokken onder de grond. Alleen het zaad is nog over van de plant. Je zou kunnen zeggen dat de scheppende oerkracht samengebald zit in het zaad.

Donker
De nacht is de tijd van het water-element. Als alles tot rust komt en het stil en donker wordt, laadt deze energie weer op. Het water is diep, donker, krachtig. Het is verbonden zowel verbonden met het sterven als met het ontstaan van nieuw leven.

Diepe kracht
De kracht van het water element krijgt in ons lichaam vorm in de nieren. Niet toevallig hebben die organen de vorm van een boon. Volgens de Traditionele Chinese geneeswijzen (TCG) huist in die organen de oerkracht van ons leven. De nieren zijn de bron van alle energie (yin én yang) in het lichaam. In tijden van stress doe je aanspraak op deze diepe kracht. Daar moeten we voorzichtig mee omgaan.

Altijd aan
In onze 24/7 maatschappij staat de energie van de nieren zwaar onder druk. Echt donker en stil wordt het niet meer en er zijn altijd prikkels die onze aandacht opeisen. Daardoor hebben wij als mensen de neiging om voortdurend aan te blijven staan. Dat put ons uit en maakt ons onrustig. De emotie die bij verstoring en uitputting van nier-energie kunt voelen is angst.

Beschermen
Om de energie van je nieren te beschermen, kun je beter tijdig erkennen dat je niet meer wil of dat het niet meer gaat. Neem rust en slaap voldoende. Ook contact maken met diepere lagen in jezelf door bijvoorbeeld te mediteren, houdt de energie van de nieren gezond.

Klachten
Als de nier-energie verstoord of uitgeput is, kun je last hebben van de volgende klachten:

Heb je last een of meer van bovenstaande klachten, dan helpen we je graag bij Acupunctuur Haarlem. Vul dan via de link hierboven het contactformulier in. Woon je niet in de buurt? Zoek dan via de site van de Nederlands vereniging voor Acupunctuur (NVA) een acupuncturist bij je in de buurt

Wil je meer weten over het water-element of over het Chinese vijf-elementenmodel, dan zou je kunnen luisteren naar de podcastserie die Willem Pinksterboer opnam bij The house of Qi

Geef een reactie