Categorieën
Blog

Vermoeidheid: het voeden van je energie

Vermoeidheid of een gebrek aan energie is in onze praktijk waarschijnlijk de meest gehoorde klacht. Soms is vermoeidheid de hoofdklacht, veel vaker treedt die op naast andere klachten. Vermoeidheid kan een medische oorzaak hebben, maar bij veel patiënten levert medisch onderzoek niets op en kan de arts niets doen. Met behulp van de Chinese geneeskunde blijkt terugkeer van de vitaliteit in veel gevallen mogelijk.

Qi

Elk orgaan in ons lichaam speelt in de Chinese gezondheidsleer een rol bij de productie en circulatie van energie (Qi, in de Chinese geneeskunde). Elk orgaan dat energetisch verstoord raakt, kan dus invloed hebben op je energieniveau. Dat is geen vreemde gedachte, want we weten dat vermoeidheid bij vrijwel elke aandoening kan optreden. Of het nu gaat om depressiviteit, ontstekingen, allergieën, virale infecties of kanker: vermoeidheid is een onderdeel van de ervaring als je een van die ziektes hebt.

Als er geen duidelijke aanwijsbare oorzaak voor vermoeidheid is, dan kan een acupuncturist onderzoeken welk orgaan, of welke organen, betrokken zijn bij de klacht. Het gaat in dat geval niet om het orgaan zelf, maar om de qi of energie ervan, die verstoord is. Welke orgaanenergie erbij betrokken is, valt bijvoorbeeld af te leiden aan het moment waarop de vermoeidheid optreedt, wat de klachten uitlokt en verergert en aan andere gezondheidsklachten die samen met de vermoeidheid optreden.

Oorzaken

Enigszins vereenvoudigd voorgesteld zijn veelvoorkomende oorzaken van vermoeidheid op de volgende manier gelinkt aan de energie van de organen:

Lever-qi: stress, frustratie, woede, onderdrukte emoties, geen grenzen kunnen aangeven, medicatie of andere chemische belasting, te weinig of juist teveel beweging.
Milt-qi: verkeerde of onvolledige voeding of opname daarvan, bezorgdheid, overmatig denken, piekeren, de behoeften van de ander altijd voor laten gaan.
Long-qi: slechte of onvolledige ademhaling, longklachten, onverwerkt verdriet, somberheid, moeite met loslaten en voelen, perfectionisme.
Nier-qi: slapeloosheid, overwerktheid, uitputting, angsten.
Hart-qi: overgevoeligheid, hypersensitiviteit, onrust, gebrek aan inspiratie, afgesloten zijn.

Chronische vermoeidheid

Vaak blijven de problemen niet tot één orgaan beperkt. De verschillende organen beïnvloeden elkaar, waardoor complexe energetische patronen kunnen ontstaan. Zo kan langdurige vermoeidheid vanuit de spijsvertering (milt) leiden tot overwerktheid en uitputting (nier), met alle problemen en frustraties van dien (lever). Door zo’n negatieve vicieuze cirkel ontstaat op den duur chronische vermoeidheid.

Behandeling

De deskundigheid van de acupuncturist bestaat eruit dat hij die energetische patronen in kaart kan brengen en ze vervolgens kan corrigeren. In het geval van een kortdurende vermoeidheid volstaat een behandeling met alleen acupunctuur. Door de energie in het lichaam te voeden en te bewegen, voelt de patiënt zich meestal al snel beter. Bestaat de vermoeidheid al langere tijd, dan is er meer nodig. Behalve van acupunctuur, die altijd de basis van de behandeling vormt, maken we gebruik van de volgende technieken en middelen uit de westerse en de oosterse gezondheidstradities:

  • chinese kruiden en voedingssupplementen,
  • voedingsadviezen die passen bij jouw constitutie en klachtenpatroon,
  • ademhalingsoefeningen,
  • aandachts- en ontspanningsoefeningen,
  • advisering conditieverbetering, bijvoorbeeld wandelen of hardlopen,
  • oefeningen: yoga en qi gong (Chinese gezondheidsoefeningen),
  • stress-, time- en energie-managementadviezen.

Bij al deze aspecten van de behandeling kijken we steeds zorgvuldig naar wat je als patiënt in een bepaalde periode van je herstel nodig hebt en wat je op dat moment aankunt. Jouw feedback, inzet en betrokkenheid zijn van groot belang. Herstel van de vitaliteit vraagt om een goede samenwerking tussen behandelaar en patiënt.

De knoop ontwarren

Na vier tot zes behandelingen mag je verwachten dat er een positieve verandering merkbaar is. Het gehele herstelproces duurt langer, want het herstel van een langdurige vermoeidheidsklacht kan flink wat tijd in beslag nemen. Het is een knoop die zorgvuldig en geduldig ontward moet worden. Haast zorgt er vaak voor dat de knoop alleen maar strakker aan wordt getrokken. Wel zijn patiënten naar onze ervaring vaak verbaasd hoe snel het herstel op gang komt. In de loop van het herstelproces neemt de frequentie van de behandelingen verder af. Je kunt steeds meer op eigen kracht herstellen, want ons doel is dat je door de adviezen, inzichten en oefeningen steeds meer je eigen behandelaar wordt.

Er zijn situaties denkbaar waarin streven naar 100 procent herstel van de vitaliteit niet realistisch is. Denk bijvoorbeeld aan patiënten met diabetes of een auto-immuunziekte. Toch leidt de behandeling ook dan in veel gevallen tot een verbetering van het energieniveau en tot een groter gevoel van welbevinden.

Heb je vragen over onze manier van behandelen of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.