Categorie├źn
Blog

Premenstrueel syndroom (PMS)

Veel vrouwen hebben elke maand dagen of zelfs weken voor de menstruatie te maken met allerlei lichamelijke en emotionele klachten. Die verzameling klachten tezamen wordt wel het premenstrueel syndroom genoemd, kortweg PMS. Met behulp van acupunctuur en Chinese kruiden, aangevuld met adviezen en oefeningen, kunnen we deze klachten bij Acupunctuur Haarlem op een natuurlijke manier snel en effectief behandelen.

Met een andere bril kijken naar PMS

De Chinese geneeswijzen kijken op een andere manier naar PMS dan de westerse geneeskunde. Volgens die geneeswijzen zijn de klachten geen verstoring van je hormonen, maar een stagnatie van je energie. Je zou je menstruatiecyclus kunnen vergelijken met een draaiend wiel. Voordat je ongesteld wordt, loopt dat wiel minder makkelijk. Spanning en weerstand bouwen zich op omdat er iets in beweging moet worden gezet. Dat is normaal en hoort erbij. Maar als het wiel dreigt vast te lopen, ontstaan er allerlei vervelende klachten, en die horen er niet bij.
Natuurlijk ontkennen acupuncturisten het bestaan van je hormonen niet. Als je goed wilt begrijpen hoe je hormonen werken, dan kan de theorie van de Chinese geneeskunde je juist heel goed helpen. Als je daarover meer wilt weten, kun je het artikel Dat zijn gewoon je hormonen lezen.

Bewustwording

Voordat we beginnen met de behandeling van PMS, willen we graag weten wat ervoor zorgt dat je energie zo sterk blokkeert. Allerlei factoren kunnen daarvoor zorgen. De blokkade kan het gevolg zijn van je voeding, te weinig of juist teveel beweging, je ademhaling, stress, vermoeidheid, je denkpatronen of onbewuste overtuigingen en emoties. Als wij denken dat we je daarmee kunnen helpen, geven we je daarom adviezen op het gebied van levensstijl en bewustwording. Je krijgt van ons handvatten aangereikt die je meer regie geven over die onbeheersbare hormonen. Zo kun je zelf een positieve invloed op de klachten uitoefenen.

Acupunctuur en kruiden

Alleen veranderingen in je levensstijl volstaan meestal niet om je PMS aan te pakken. Je systeem heeft hulp nodig om zijn evenwicht te hervinden. Acupunctuur helpt daarbij. Acupunctuurnaaldjes zorgen voor diepgaande verandering, waardoor je vaak al tijdens de behandeling ervaart dat de donderwolken of pijnklachten wegtrekken. Daarnaast schrijven we vaak Chinese kruiden voor. Die ondersteunen het effect van de acupunctuur en zorgen ervoor dat je minder vaak en minder lang naar de praktijk hoeft te komen. De Chinese kruidengeneeskunde werkt met formules: combinaties van kruiden die naar jouw behoeften en passend bij jouw energetische patroon worden samengesteld.

Vrijwel altijd resultaat

De hier beschreven combinatieaanpak heeft heel vaak een positief resultaat. Veel vrouwen die we behandeld hebben, ervoeren een diepgaande verandering, die veel verderging dan het verdwijnen van hun klachten. Dat is niet vreemd, want de Chinese geneeskunde beschrijft genezing als het op gang komen van een transformatieproces. De Chinese geneeskunde kan ook heel goed worden ingezet tegen andere klachten die met menstruatie samenhangen, zoals pijn, veel of langdurig bloedverlies en een onregelmatige cyclus.

Als je vragen hebt of als je een afspraak wilt maken, neem dan contact met ons op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.