Categorieën
Blog

Acupunctuur bij zenuwpijn

Tintelingen, prikkelingen, steken, pijnscheuten, branderigheid, overgevoeligheid voor temperatuur of aanraking: allemaal symptomen die kunnen horen bij pijn die wordt veroorzaakt door schade aan de zenuwen. De medische term hiervoor is neuropathische pijn. Behalve pijn kunnen er bij zenuwschade ook gevoelloosheid, krachtsverlies en een verminderde coördinatie optreden. De schade kan zich voordoen in één of in meerdere zenuwen. In het laatste geval is sprake van zogeheten polyneuropathie.

Vele honderdduizenden mensen in Nederland lijden aan neuropathische pijn. Die kan zeer hevig zijn. Zenuwpijn kan enorme beperkingen met zich meebrengen en ingrijpende gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven. Acupunctuur kan een bijdrage leveren aan de behandeling van deze pijn. 

Oorzaken van zenuwpijn

  • Mechanisch: Wanneer een zenuw wordt ingeklemd door andere structuren in ons lichaam, zoals bot, kraakbeen, bindweefsel of spieren, kunnen er pijn en andere klachten in het verzorgingsgebied van die zenuw ontstaan. Voorbeelden zijn een hernia (HNP), het carpaletunnelsyndroom. Ook bij bepaalde vormen van aangezichtspijn kunnen veroorzaakt worden door een inklemming.
  • Metabool: Door veranderingen in de stofwisseling, meestal door ziekte, kunnen zenuwen beschadigd raken. Het bekendste voorbeeld is diabetes mellitus (suikerziekte), waardoor polyneuropathie kan ontstaan. Bij polyneuropathie zijn de uiteinden van een groot aantal zenuwtakjes beschadigd.
  • Chemisch: Zenuwen kunnen door vergiftiging beschadigd raken. Alcohol- of medicijngebruik kan een oorzaak zijn. In veruit de meeste gevallen in onze praktijk is de oorzaak behandeling met chemotherapie, waardoor polyneuropathie ontstaat.
  • Infecties: Bij infectieziekten, zoals de ziekte van Lyme en gordelroos, kan tijdelijke of blijvende zenuwschade ontstaan en dus zenuwpijn optreden.
  • Erfelijkheid: Er bestaan erfelijke aandoeningen met zenuwpijn als voornaamste symptoom, zoals HSMN (hereditaire motorische en sensorische neuropathie) of HNPP (erfelijke drukneuropathie).

Behandeling met behulp van acupunctuur
Bij Acupunctuur Haarlem hebben we goede ervaringen met de behandeling van zenuwpijn. We maken daarbij niet alleen gebruik van acupunctuur, maar ook van (zenuw)rektechnieken, massage, moxa (warmte) en in sommige gevallen elektrostimulatie. De behandeling schept de voorwaarde voor het herstel door de omgeving van de zenuw gezonder te maken. Acupunctuur is bovendien een effectieve methode om pijn te verminderen. Vaak zijn de positieve effecten van de behandeling al direct na de behandeling voelbaar.

Omdat zenuwpijn veel oorzaken en vormen kan hebben, kunnen we hier niet goed uitleggen hoeveel effect een behandeling in een specifieke situatie zal hebben. In de regel kun je zeggen dat de te verwachten behandelresultaten beter zijn wanneer we de behandeling niet al te lang beginnen nadat klachten zich voor het eerst hebben voorgedaan.

Informatie en aanmelding
Als je een afspraak wilt maken of je vragen hebt over onze behandeling, vul dan het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Geef een reactie