Categorieën
Blog

Beter slapen met Chinese geneeskunde

Voldoende slaap van goede kwaliteit is net als gezonde voeding een fundamentele voorwaarde voor een goede gezondheid. Een slaaptekort kan net als ongezonde voeding allerlei klachten veroorzaken. 

De wil, yin en yang

Je kunt er vrij eenvoudig voor zorgen dat je voldoende voeding binnen krijgt. Je kunt besluiten om naar de winkel te gaan om het te kopen, om het te klaar te maken en het op te eten. In de Chinese filosofie zeg je daarom dat gezond eten zich bevindt in het domein van ‘de wil die gewild kan worden’. Dat wordt de ‘yange wil’ genoemd.

Bij slapen ligt dat anders. De slaap trekt zich er niets aan van of je graag wilt slapen en of je daar je best voor doet. Hij laat zich niet dwingen of sturen. Integendeel: hoe liever je wilt slapen, hoe slechter het vaak lukt. Slapen bevindt zich in het domein van ‘de wil die niet gewild kan worden’ ofwel de ‘yinne wil’. Dat is logisch, want de stille donkere nacht wordt in de Chinese filosofie ‘yin’ genoemd, terwijl de actieve, zonnige dag het toppunt van ‘yang’ is. In een gezonde, evenwichtige situatie beweeg je zonder weerstand van yin naar yang en weer terug.

Kluwen

Als de slaap niet komt, terwijl je met behulp van de yange wil alle goede tips en adviezen hebt opgevolgd, kunnen er gevoelens van wanhoop, moedeloosheid of frustratie ontstaan. De slaapkamer wordt steeds meer geassocieerd met slapeloze nachten en steeds minder met de vanzelfsprekende overgave aan een diepe slaap. Daardoor wordt je slapeloosheid geconditioneerd. De dagen worden steeds zwaarder doordat je een gebrek aan energie krijgt, wat weer extra stress oplevert, en je bent steeds minder goed in staat prikkels te filteren. Ook dat heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van je slaap. Er ontstaat geleidelijk een kluwen van lichamelijke en psychische factoren die de slapeloosheid in stand houden of verergeren. Die kluwen heeft zich diep in je systeem verankerd.

Evenwicht 

Het is onze taak als acupuncturisten om die kluwen samen met de patiënt te ontwarren, om zo je systeem in balans te brengen en de gezonde, evenwichtige beweging tussen yin en yang te herstellen. Daarbij is de inzet van de patiënt onmisbaar, want langdurige slapeloosheid los je niet op met een volledig passieve behandeling. Zo’n behandeling bereikt niet de diepte die nodig is voor een blijvende verandering. Om de balans te herstellen, moeten er zoveel mogelijk gewichtjes aan de goede kant van de weegschaal worden gelegd. Alleen dan komt de weegschaal in balans, zodat er weer een vrije beweging ontstaat. Als de patiënt daar zelf aan bijdraagt, wordt de kans op succes veel groter.

Behandeling

De behandeling van slaapproblemen bestaat uit de volgende onderdelen:

Een gesprek

Het is belangrijk dat je begrijpt hoe je slapeloosheid in elkaar zit, welke mechanismes ervoor zorgen dat je niet in slaap valt of waardoor je te snel weer wakker wordt. Dat leggen we je uit aan de hand van het eenvoudig te begrijpen Chinese model van de vijf elementen. Veel patiënten vinden dat dit model een verrassend helder inzicht biedt in hun klachten en hun gedrag. Aan de hand van het model wordt ook duidelijk welke verandering nodig is om de balans te herstellen en om de diepe slaap de ruimte te geven.

Acupunctuur

Acupunctuur ordent, herstelt en kalmeert lichaam en geest en ondersteunt het herstelproces krachtig. Patiënten ervaren aan het einde van een behandeling vaak een gevoel van diepe rust en balans.

Oefeningen

Je krijgt oefeningen waarmee je de yin en de yinne wil kunt versterken en de yang tot rust kunt brengen. 

Kruiden en supplementen

De behandeling kan worden ondersteund met Chinese kruiden of voedingssupplementen.

Gezamenlijke zoektocht

De behandeling van langer bestaande slapeloosheid is een zoektocht die we samen met de patiënt ondernemen. Het is een avontuur waarvan je, als het goed is, al snel de leuke en boeiende kant gaat zien. Niet alleen ga je beter slapen, je gaat ook beter begrijpen en ervaren hoe wonderbaarlijk wij mensen in elkaar zitten. De kracht van de yinne wil ontdekken en die leren beïnvloeden en sturen is een fascinerend proces. Het kan je leven beïnvloeden op een manier die veel verder gaat dan de slaap alleen. Als je die zoektocht wilt ondernemen, of als je nog vragen hebt, neem dan contact met ons op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.