Categorieën
Blog

Chinese geneeswijzen bij hoofdpijn

Hoofdpijn is een van de moderne plagen in onze samenleving. Naar schatting 70 procent van de Nederlanders heeft af en toe of regelmatig hoofdpijn. Veel mensen gebruiken middelen die hoofdpijn en migraine onderdrukken, zoals paracetamol of ibuprofen. Die middelen zijn nuttig als symptoombestrijding, maar een werkelijke oplossing bieden ze vaak niet.

Hoofdpijn als signaal

Je zou hoofdpijn kunnen vergelijken met een hinderlijk knipperend waarschuwingslichtje op het dashboard van je auto. Zoals zo’n lichtje een signaal is dat er iets met je auto niet in orde is, zo laat hoofdpijn je weten dat er iets niet in orde is met jou. Zeker als je regelmatig hoofdpijn hebt, is onderdrukking van dat signaal meestal geen goed idee.

Bij Acupunctuur Haarlem zoeken we de dieper gelegen oorzaak van je hoofdpijnklachten en streven we ernaar die weg te nemen. Zo bieden we een duurzame oplossing van je hoofdpijnklachten.

Hoofdpijn als verstoring van de balans

Volgens de Chinese gezondheidsfilosofie worden klachten zoals hoofdpijn en migraine veroorzaakt door een verstoring van je energetische balans. Als acupuncturisten is het onze taak de de verstoring waarvan bij jou sprake is in kaart te brengen. Dat doen we door je pols te voelen en je tong te bekijken, maar ook door te letten op allerlei andere tekens, zoals spierspanning, temperatuurverdeling, transpiratie, gelaatskleur, stemgeluid, ademhaling en de plaats en aard van je hoofdpijn. Ook andere klachten kunnen duidelijk maken welke onderliggende energetische verstoring verantwoordelijk is voor jouw hoofdpijnklachten.

Je kunt daarbij denken aan: maag/darmklachten, gevoeligheden voor bepaalde voedingsstoffen, slaapproblemen, vermoeidheid, hormonale problemen, spanningsklachten of stressgevoeligheid, een verstoord emotioneel evenwicht, nek- of rugklachten en een verhoogde spierspanning.

Behandeling

Zodra we het energetische patroon zorgvuldig in kaart hebben gebracht, gebruiken we acupunctuur om het evenwicht van je energiehuishouding te herstellen en zo je hoofdpijn te laten afnemen. De effectiviteit van acupunctuur bij de behandeling van hoofdpijn en migraine is met een aantal wetenschappelijke studies aangetoond.*
We gebruiken niet alleen acupunctuur, maar kunnen ook Chinese kruiden voorschrijven om de behandeling te ondersteunen. Daarnaast geven we eventueel oefeningen en levensstijladviezen, waarmee je zelf kunt bijdragen aan je herstel. Ten slotte kan bewustwording een rol spelen bij de behandeling. Hoofdpijn kan ons iets duidelijk maken over de manier waarop we met onszelf omgaan, de eisen die we aan onszelf stellen of gevoelens die we vermijden. Soms is een eerlijke blik in de spiegel nodig om werkelijk beter te worden.

Duurzame en diepgaande verandering

Door al deze aspecten in onze behandelingen te combineren, streven we bij Acupunctuur Haarlem naar een duurzame en diepgaande verandering. Die zorgt er niet alleen voor dat je hoofdpijn verdwijnt, maar leidt ook tot een merkbare verbetering van je algehele welzijn en gezondheid. We behandelen met deze holistische benadering verschillende vormen van hoofdpijn, zoals spanningshoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Stuur dan een bericht door op ‘afspraak maken’ boven aan de pagina te klikken.

*Wetenschappelijke literatuur:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.