Categorieën
Blog

Burn-out herstel: een transformatieproces

Het doel van de behandeling van burn-out en overspannenheid die we bij Acupunctuur Haarlem ontwikkelden is vanzelfsprekend herstel, maar een dieper doel is de crisis te gebruiken voor een heroriëntatie op de manier waarop je jezelf, je leven en je werk tegemoet treedt. Want ‘herstel’ betekent niet dat je teruggaat naar de situatie voordat je klachten kreeg, maar een veranderings- en bewustwordingsproces doormaakt dat je werkelijk voorbereidt op een nieuwe start.

De vragen waarop we met jou naar een antwoord zoeken zijn: Waar sta je? Hoe ben je hier terechtgekomen? Waar wil je naartoe en wat heb je nodig om daar te komen? Het antwoord op die vragen geeft je de regie over je leven en je welzijn die je in de aanloop naar je burn-out bent kwijtgeraakt. Je hebt dat antwoord nodig om je balans duurzaam te kunnen herstellen. De weg die je tijdens de behandeling bewandelt is niet alleen een weg van ziek-zijn en uitputting naar gezondheid en vitaliteit, maar ook een zoek- of ontdekkingstocht die je onderneemt om jezelf en je ervaringen beter te begrijpen.

Kaart en kompas
De veelzijdige Chinese filosofie waar de Chinese geneeskunde op is gebaseerd, wordt bij deze manier van behandelen niet alleen gebruikt om je klachten te behandelen, maar ook ingezet als de kaart en het kompas die je nodigt heb op die ontdekkingstocht. De Chinese filosofie is een rijke bron van kennis en inzicht, die je tijdens de behandeling leert gebruiken om jezelf en je klachten vanuit een heel nieuw perspectief te beschouwen en te begrijpen. Je gaat zien en ervaren waar je kracht ligt en wat valkuilen zijn. Je wordt je bewuste van overtuigingen en gevoelens die je keuzes bepaalden zonder dat je het in de gaten had. Zo leer je beter en bewuster te ‘sturen’.

Dat leerproces vindt niet alleen plaats door te denken en te praten, maar vooral ook door te voelen en te ervaren. Volgens de Chinese filosofie zijn lichaam en geest namelijk volkomen met elkaar verweven. Lichamelijke ervaringen die we geneigd zijn af te wijzen omdat ze pijnlijk of onprettig zijn, blijken waardevolle signalen van een verstoorde energiebalans. Tijdens de behandeling leer je hoe je die balans zelf weer kunt herstellen.

De acupuncturist als gids
Bij deze manier van behandelen maakt de acupuncturist jou niet op een passieve manier beter, maar werkt hij met je samen en gidst en ondersteunt hij je bij je herstel. Bij de ondersteuning van je herstelproces spelen acupunctuur en Chinese kruiden een belangrijke rol. Om te veranderen, te groeien en te transformeren heb je energie en stabiliteit nodig, en juist daaraan ontbreekt het je tijdens een burn-out.

Acupunctuur
Een acupunctuurbehandeling laadt je op en balanceert je zenuwstelsel: dat zijn de voorwaarden voor je herstelproces. Je krijgt aandachtspunten, adviezen en oefeningen mee naar huis die passen bij jouw situatie. Die kun je gebruiken om de balans en de heelheid die je na de behandeling voelde thuis terug te vinden. Ook kunnen we je Chinese kruiden of voedingssupplementen voorschrijven die je herstel bevorderen.

Heelheid en evenwicht
Door deze combinatie van behandelaspecten ontstaat een integrale, holistische benadering van burn-out. Je wordt als patiënt niet verdeeld in een mentaal-emotioneel stuk en een lichamelijk stuk die apart worden behandeld, maar gerespecteerd als het tegelijkertijd voelende, denkende en ervarende wezen dat wij mensen nu eenmaal zijn. Die benadering helpt je opnieuw heelheid en evenwicht te ervaren.

Heb je vragen over deze benadering van burn-out of wil je een afspraak maken met Acupunctuur Haarlem? Klik dan op onderstaande knop.

Geef een reactie