Categorieën
Blog

Acupunctuur bij hielspoor

Bij een zogeheten hielspoor heb je last van een pijnlijke hiel, vooral wanneer je staat of loopt. De pijn kan aan het begin van de dag nadrukkelijk aanwezig zijn, maar ook opzetten bij langdurige belasting.

Bij een hielspoor is sprake van een irritatie van het botvlies op de hiel, vaak doordat daar een klein, benig uitgroeisel is ontstaan. Dat uitgroeisel, een zogeheten spina calcaneï, is het eigenlijke hielspoor. Bijna 75 procent van de volwassenen heeft er een, maar bij hen leidt die lang niet altijd tot klachten.

Het kan zijn dat je de diagnose hielspoor krijgt terwijl je helemaal niet zo’n uitgroeisel hebt. In dat geval is het botvlies geïrriteerd geraakt op de plaats waar de peesplaat onder de voet aanhecht op de hiel. Meestal is overbelasting daar de oorzaak van.

Een hielspoor treedt vaak acuut op, maar heeft de sterke neiging chronisch te worden. Wacht daarom vooral niet te lang met een behandeling.

Bij Acupunctuur Haarlem ontwikkelden we een effectieve methode om hielspoorklachten te behandelen. De behandeling bestaat uit de volgende onderdelen:

  • acupunctuur, mogelijk met milde elektrosimulatie van de naaldjes waarmee het effect van de behandeling versterkt wordt,
  • lokale moxabehandeling,*
  • rektechnieken van de betrokken meridianen, spieren en zenuwen,
  • advies over je manier van lopen en staan en oefeningen voor de voet.

De meeste patiënten ervaren al na enkele behandelingen een verbetering. Hoe lang de behandeling duurt, hangt van veel factoren af. Daarover informeren we je na de intake en het lichamelijke onderzoek.

Voor de behandeling van hielspoor volstaat meestal een behandeling van een half uur.

* Moxa is een gedroogd kruid uit China of Japan, waarmee acupunctuurpunten kunnen worden behandeld. We gebruiken bij de behandeling van hielspoor Japanse moxatechnieken die een ontstekingsremmend en pijnstillend effect hebben. Als het hielspoor te gevoelig is of als je erg opziet tegen de naaldjes, kunnen we deze techniek in plaats van acupunctuur toepassen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.