Categorieën
Blog

In je flow: optimaal presteren met acupunctuur

Het doel van de traditionele Chinese geneeskunde is zorgen voor balans. Balans is niet alleen nodig om rust en ontspanning te kunnen vinden, maar ook om optimaal te presteren. Als je mentaal, emotioneel en lichamelijk in balans bent en lichaam en geest soepel samenwerken, dan ontstaat er een schijnbaar moeiteloze beweging.  De ervaring waarbij de prestatie die je levert vanzelf lijkt te gaan, wordt flow genoemd. Uitzonderlijke voorbeelden kun je zien in video’s van Roger Federer en Lionel Messi in hun toptijd. In China staat dat verschijnsel bekend als wu wei: een taoïstisch begrip dat je zou kunnen vertalen als ‘handelen zonder te doen’.  

Hartritme variabiliteit

Acupunctuur zorgt ervoor dat je meer flow ervaart. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat acupunctuur de spierspanning optimaliseert,1 het zenuwstelsel reguleert,2 ontspanning faciliteert3 en de concentratie verbetert.4 Ook is aangetoond dat een acupunctuurbehandeling de zogeheten hartritme variabiliteit (HRV) vergroot.5 

De HRV is een kleine variatie in de tijd die verstrijkt tussen je hartslagen. Je hart slaat dus niet zo regelmatig als een metronoom. Als je inademt, versnelt je hartslag bijvoorbeeld iets en als je uitademt, vertraagt hij weer een beetje. 

Als je HRV groot is, ben je in balans, presteer je beter en herstel je sneller. Een grote HRV geeft aan dat je systeem flexibel is en in staat is zich aan te passen aan belasting. Als je HRV klein is, betekent dit dat je systeem onder druk staat en stress ervaart, je minder belastbaar bent en dus minder zult presteren. Ook door bij te dragen aan een grotere hartritme variabiliteit helpt acupunctuur je bij optimale prestaties te leveren. 

Meer energie

Flow en een grote hartritme variabiliteit zijn natuurlijk van groot belang voor sporters.  Maar ook beoefenaars van andere beroepen, zoals musici, acteurs en zelfs acupuncturisten, kennen het aangename gevoel dat alles lijkt te kloppen, dat alle puzzelstukjes op hun plaats vallen en ‘het vanzelf lijkt te gaan’. Als ik flow ervaar, kom ik ’s avonds met meer energie de praktijk uit dan toen ik er ’s ochtends naar binnen ging. Het is een prettig, bevredigend gevoel dat eigenlijk iedereen van tijd tot tijd zou moeten ervaren. Acupunctuur kan daar een bijdrage aan leveren.

Blessures voorkomen

Gebruik onze behandelingen dus niet alleen om blessures en klachten te behandelen. Het is goed om ook eens een afspraak te maken in periodes waarin er meer van je wordt verwacht of je het gevoel hebt dat je onder druk staat. Voor sporters zou dat in de aanloop naar een belangrijke wedstrijd kunnen zijn, maar acupunctuur kan je ook ondersteunen wanneer je bijvoorbeeld examen moet doen of meer stress ervaart op je werk.  Een of twee acupunctuurbehandelingen kunnen in zulke situaties soms al voldoende zijn om klachten en blessures te voorkomen en je te helpen ontspannen te presteren. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.