Categorieën
Blog

Overgangsklachten: zoeken naar een nieuwe balans

Hormonen spelen bij vrijwel alle processen die in ons lichaam plaats vinden een belangrijke rol. Ze reguleren bijvoorbeeld onze emoties, het dag nachtritme, de omzetting van suikers in vet en de menstruatiecyclus. Onze hormonen zijn betrokken bij vrijwel ieder proces in ons lichaam. Ze werken werken samen in een subtiel en complex regelsysteem dat voortdurend bezig is de balans te herstellen.

Uit balans

Tijdens de menopauze of overgang wordt de hormoonbalans tijdelijk flink verstoord. Dat wil niet zeggen dat een vrouw in de overgang ziek is, maar wel dat het hormonale systeem flink op de proef wordt gesteld om een nieuwe balans te vinden. Als dat niet goed lukt, kunnen er allerlei klachten ontstaan die de kwaliteit van je bestaan negatief kunnen beïnvloeden. In de reguliere geneeskunde kunnen als dat gebeurt vrouwelijke geslachtshormonen voorgeschreven worden. Maar daarmee herstel je de oude balans, terwijl je geholpen moet worden om een nieuwe balans te vinden. Een acupuncturist biedt die hulp.

Yin yang

In de Traditionele Chinese geneeswijzen draait het allemaal om het begrip ‘balans’. Chinese artsen in het oude China beschouwden de mens als een steeds naar evenwicht strevend systeem. Deze artsen wisten natuurlijk niet van het bestaan van de stofjes in ons bloed die we hormonen noemen, maar ze ontdeketen wel manieren om hormonale klachten zoals overgangsklachten te kunnen begrijpen en te kunnen behandelen. In de Chinese geneeskunde gaat het bij de behandeling van deze klachten niet over de hormoonbalans, maar over de balans tussen yin en yang. Yin staat voor het rustige , koele, donkere en dalende en yang staat voor het warme , lichte, actieve, stijgende. Tijdens de menopauze vindt plotseling een afname van yin plaats waardoor yang de overhand krijgt. Je zou kunnen zeggen dat er even te weinig water is om het vuur te beheersen. Dit verklaart waarom veel vrouwen het als ze in de overgang komen minder koud hebben, ze opvliegers krijgen of ze bijvoorbeeld minder goed slapen.

Breed scala aan klachten

Ook kunnen klachten ontstaan door de soms wat onhandige pogingen van ons lichaam om een nieuw evenwicht te vinden. Zo kan je lichaam ervoor kiezen om meer vet te bufferen. Vet is namelijk erg yin. Je kunt ook mentaal trager en waziger worden, want mentale processen zijn juist erg yang. Zo wordt duidelijk waarom tijdens de overgang een scala aan klachten kan ontstaan die lang niet allemaal direct te maken hebben met de vrouwelijke geslachtshormonen, maar die veroorzaakt worden doordat je hele organisme op zoek is naar evenwicht.

Acupunctuur

Omdat verschillende vrouwen heel verschillende overgangsklachten kunnen hebben, krijgen natuurlijk niet alle vrouwen dezelfde diagnose. Een acupuncturist stelt als je overgangsklachten hebt, op basis van jouw specifieke klachten en symptomen een diagnose. Je krijgt dus een diagnose en een behandeling op maat. De acupuncturist weet op basis van de diagnose welke punten geprikt moeten worden om jouw balans te herstellen en je klachten af te laten nemen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat acupunctuur positieve effecten heeft op overgangsklachten zoals opvliegers, slaapproblemen, angst en geheugen- en concentratieverlies 1, 2.

Chinese Kruiden

De behandeling kan ondersteund worden met Chinese kruiden en voedingssupplementen. Ook door onze manier van leven aan te passen kunnen we ons lichaam ondersteunen bij het vinden van een nieuw evenwicht, dus adviezen op het gebied van voeding en andere leefstijl factoren kunnen bij de behandeling aan de orde komen.

Bewustwording

Ten slotte is het ook goed om je te realiseren dat de overgang letterlijk een overgang is naar een andere levensfase. Soms is er bagage die je niet mee kunt nemen naar de volgende fase en moeten er zaken onderzocht, verwerkt en losgelaten worden voor je verder kunt. Het kan gaan om onverwerkte emoties of om een manier van omgaan met jezelf, je gevoelens en je verantwoordelijkheden die niet meer past bij de volgende fase.

De overgang kan dus een periode zijn die je uitnodigt tot zelfreflectie en bewustwording. Als die uitnodiging niet aanvaard wordt, kan dit transformatieproces als het ware vastlopen en kunnen er langdurig klachten blijven bestaan.

De behandelaars van Acupunctuur Haarlem helpen je graag de overgang zo soepel mogelijk te beleven. Als je vragen hebt of als je een afspraak wil, maken, klik dan op ‘afspraak maken’ hieronder.

Bronnen:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4874921/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20060667/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.